I CONGRÉS D'INVESTIGACIÓ TÈCNICOCULTURAL

1 i 2 d'octubre

9

Estrelles Michelin

6

Showcookings

10

Taules rodones

50

Ponents experts

Seu de l’esdeveniment

Palau Firal i de Congressos de Tarragona

Organitzat per:

El congrés

Identitat i territori

El romesco patrimoni gastronòmic de Tarragona i relat identitari de Catalunya. És una tècnica, una recepta, un univers gustatiu, però també és cultura, territori i sentiment de pertinença.

Aquest congrés neix per posar en valor el romesco com a símbol compartit i potent.

Visió de futur: protegir, posar en valor i difondre

Aquest congrés vol posar les bases d'un moviment que converteixi el romesco en un element central del relat gastronòmic i cultural de Tarragona. 

El romesco és una història viva. És paisatge i memòria. És un patrimoni col·lectiu que cal protegir, reinterpretar i difondre.

Actualitat, evolució, innovació

La gastronomia catalana viu la seva màxima projecció internacional, on el romesco té tot el potencial per esdevenir en una icona renovada i atractiva.

Un receptari viu, que pot evolucionar, reinterpretar-se i dialogar amb la cuina contemporània sense perdre’n l’essència. Per això, cal recuperar-lo, però també investigar-lo, cuinar-lo, explicar-lo i incorporar-lo als circuits gastronòmics actuals, tant dins com fora del nostre territori.

Objectius

  1. Sembrar consciència col·lectiva sobre el valor identitari del romesco. 

  2. Obrir una nova narrativa per projectar Tarragona a través del romesco. 

  3. Activar la implicació dels professionals del sector gastronòmic.

Comitè Científic

Txaber Allué

President del Comitè Científic

Òscar Gómez

Membre del Comitè Científic

Moha Quach

Membre del Comitè Científic

Carmen Alcaraz del Blanco

Membre del Comitè Científic

Guillermo Fernández

Membre del Comitè Científic

David Solé i Torné

Membre del Comitè Científic

Programa

Descarrega el programa complet.

Ponents

Fabiola Juárez Muriel

Maria Nicolau

Miquel Bonet

Damià Amorós

Toni Massanés Sánchez

Roberto Panizza

Jordi Vilà

Benjamí Villoslada

Philippe Regol

Iker Morán

Helder Moya

Xavier Medina

Xavier Veciana

David Bea

Elisa Ribé

Lluís Garcia Petit

Núria Callau Anguera

Xesco Bueno

Iker Morán

Jordi Bages-Querol

Gabriel Bartra Gracia

Maria Rosa Blanch

Marc Casanovas

Alba Serra i Laura Pernía

Ester Gomis Fortuny

Eduard Xatruch

Jeroni Castell

Sergi Palacín Martínez

Òscar Lafuente

Aitor López Martinez

Neus Faiges

Rafel Muria

Ferran Cerro

Joan Capilla

Vicent Guimerà

Rubén Campos

Arnau Bosch

Josep Moreno

Anna Casellas

Carles Roca i Fontanet

Joan Carrion Cubells

Ester Bachs Romaguera

Judith Càlix

Ada Parellada

Josep Lluís Penadés

Montserrat Gelonch i Monné

Maria Ritter

Joan Pàmies

Merche Dalmau

Elisenda Calduch Gassó

L’Essència del Romesco

Filtres

S'han trobat 5 resultats.

  • "El Serrallo ve de gust". Gastronomia de Tarragona: romesco / © Josep Maria Tules, "Pitu Mosquits".

    Si hi ha un bon àpat per reunir a taula amics i familiars aquest és el romesco, el plat insigne de Tarragona. Gaudiu d’aquesta versió del Josep Maria Tules “Pitu Mosquits”, serrallenc de soca-rel.

  • El romesco de Tarragona

    Diuen els antics que el romesco va néixer a les barques del Serrallo, està documentat a principis del segle XX, amb els ingredients que llavors tenien a l'abast: alls, pa sec, pebrot sec, oli, sal i vi, amb els quals feien una picada amb el morter que sofregien a la cassola, afegien el peix que pescaven i feien el suquet que anomenaven romesco.

    Cada pescador tenia la seva recepta magistral, afegint-hi alguna variant (el seu secret) com ametlles i avellanes, tomàquets, bitxo, carquinyolis, etc...

    Popularitzat a partir de meitat del segle passat, el romesco ha estat present des de llavors fins avui a les taules dels restaurants de Tarragona i a les particulars, on d'avis a pares s’ha anat transmetent la recepta especial de cada cuiner.

  • Tants romescos com a vides. La cuina del romesco en el Serrallo

    En parlar de romesco, alguns pensaran en una de les salses més típiques de la gastronomia catalana, uns altres en la base d'un dels plats de major tradició marinera del litoral tarragoní. A la ciutat de Tarragona, la recepta del romesco transcendeix el plat i és un compendi de les vides i històries de la gent del barri mariner del Serrallo, l'herència viva de tota la cullera que les seves àvies li van llegar.

  • El Serrallo, el barri mariner de Tarragona

    El barri mariner de Tarragona, el Serrallo, s’ha convertit en un punt de referència gràcies a l’oferta gastronòmica que presenta i la seva privilegiada situació, a tocar del mar.

    L’activitat comercial del barri arrossega una trajectòria gairebé centenària. Pares, fills i nets de pescadors han seguit la tradició professional dels seus avantpassats per mantenir l’essència marinera serrallenca als seus restaurants i comerços.

    Els historiadors certifiquen que Tarragona té una llotja de pescadors des del 1928, tot i que s’han trobat documents que acrediten que és més antiga.

  • Romesco de Tarragona

    El Romesco (a vegades també anomenat Romesco de peix o Romescada; fins i tot en ocasions Romesquet o [rumesku]) és una caldereta de peix original de Tarragona, especialment del barri mariner del Serrallo.

 

Palau Firal i de Congressos de Tarragona

Com arribar

Transport públic: línia ferroviària i autobusos EMT de Tarragona.

Cotxe propirecomanem que es comparteixi cotxe amb més assistents.

Allotjaments recomanats

Accessibilitat

Espais adaptats per a persones amb mobilitat reduïda

Servei d’interpretació en llengua de signes

Activitats turístiques recomanades

© 2025 Congrés del Romesco de Tarragona. Tots els drets reservats.

Organització: Ajuntament i Turisme de Tarragona 
Seu oficial: Tarragona, Catalunya
Contacte: info@congresromescotarragona.cat
Amb el suport de